Skip to content Skip to footer

IZBIRA (NE)ODOGOVRNEGA VZREDITELJA

Zakaj je pomembna izbira odgovornega vzreditelja?

Izbira dobrega vzreditelja igra ključno vlogo pri nakupu psa, saj vpliva na kakovost legla in pasme ter posledično na kakovost življenja psa. Življenje psa je namreč v veliki meri odvisno od tega, kako skrbno se je njegovo življenje začelo. Celoten proces se začne že pred samo kotitvijo in sicer s skrbno izbiro primernega samca ter ustrezno oskrbo psice pred paritvijo. Vzreditelj s tem zagotavlja optimalne pogoje za zdravje in dobro počutje samice kot tudi njenih mladičkov. S pravilno izbiro vzreditelja se tako postavlja trdne temelje za kvalitetno življenje in dobrobit psa že od samega začetka njegovega obstoja.

Skrb za psico med brejostjo in po kotitvi je ključnega pomena.

Psičkino stanje – tako fizično, psihično kot čustveno ima v času brejosti in materinstva izjemno velik vpliv. Če je psica med brejostjo nenehno pod stresom in nima občutka varnosti, to vpliva na mladičke. Stres povzroči sproščanje stresnih hormonov v krvni obtok, ki nato prehajajo skozi posteljico od matere do mladičev. Ti hormoni spremenijo nastavitev »sistema« za odzivanje na stres pri mladičkih.
Po kotitvi prekomeren stres za psico privede do zmanjšanja kakovosti nege mladičkov, kar vpliva na njihov razvoj.

Skrb za mladičke je kompleksen proces, ki zajema več ključnih področij:

 1. Prehrana: Hrana mora biti prilagojena mladičkovi starosti, velikosti in prehranskim potrebam, da podpira zdrav razvoj s potrebnimi hranili.

 2. Oskrba in čistoča: Redna skrb za higieno mladička, vključno z rednim čiščenjem bivalnega prostora, ter ustvarjanje čistih in suhih pogojev so pomembni za zdravje in udobje mladičkov.

 3. Socializacija: Postopno uvajanje mladička v raznolike situacije, ljudi, okolja in druge živali je pomembno za razvoj socialnih veščin in prilagajanje na nove situacije.

 4. Zdravje: Skrb za zdravje mladička, ki vključuje redne obiske veterinarja, cepljenje in čipiranje.

 5. Vadba in stimulacija: Pomembno je zagotoviti primerne aktivnosti za razvoj mišic ter spodbujati mentalno stimulacijo skozi igro in učenje.

Prostor, v katerem mladički prebivajo, bi moral ustrezati njihovi starosti in stopnji razvoja. V prvih tednih po rojstvu bodo preživeli večino časa v kotilnici s svojo materjo, nato pa bodo potrebovali več prostora. Pomembno je, da se že v leglu začne socializacija mladičkov, kar vključuje izpostavljenost različnim površinam, zvokom, osebam in tudi drugim psom. Vse te dejavnosti naj bi potekale pod budnim nadzorom matere. Če vreme dopušča, lahko vzreditelj mladičke skupaj z materjo pelje na prve sprehode in jim omogoči raziskovanje zunanjega sveta.

Vzreditelj lahko pomembno pripomore k temu, da bo vaš kuža že ob prihodu v nov dom navajen na čistočo v notranjih prostorih. Njegova naloga je tudi uvajanje mladička v uporabo opreme, kot so oprsnice, ovratnice in povodci.

Ogradica za mladičke.

Oddaja mladička in ohranjanje kontakta po oddaji mladička.

Ko mladiček zapusti vzrediteljev dom in se preseli v nov dom pri novih lastnikih, se odpre naslednje poglavje v njegovem življenju. Ta prehodni trenutek zahteva občutljivost in skrb, saj lahko vpliva na prilagajanje in dobro počutje mladička v novem okolju.

Vzreditelji igrajo ključno vlogo pri pripravi novih lastnikov na prevzem mladička. Zagotavljajo osnovna navodila o skrbi, prehrani, zdravju in osnovnih potrebah. Dober vzreditelj ne prekine svoje vpletenosti ob oddaji mladička, ampak ostaja na razpolago za podporo in nasvete v primeru težav ali vprašanj. Ta podpora po oddaji je neprecenljiva, saj lahko pomaga novim lastnikom pri razumevanju specifičnih potreb mladička.

Ohranjanje stika med vzrediteljem in novimi lastniki je ključnega pomena za gradnjo zaupanja ter nadaljnji razvoj odnosa med vsemi vpletenimi. Ta kontinuirani stik omogoča tudi lažje reševanje morebitnih težav ali vprašanj, ki bi se lahko pojavila v procesu prilagajanja mladička na novo okolje.

KAKO PREPOZNATI KVALITETNEGA VZREDITELJA?

Za lažje prepoznavanje odgovornega vzreditelja, je pomembno razumeti naloge, ki jih odgovoren vzreditelj opravlja:

 1. Primerna izbira staršev legla:
  • Skrbna izbira psičke za leglo, ob upoštevanju zdravja, stabilnega značaja ter primerne konstitucije.
  • Prav tako pomembna je primerna izbira samčka za leglo.
  • Oba starša legla morata imeti opravljene vse potrebne zdravstvene teste.

 2. Kakovostna skrb za psičko pred in med brejostjo:
  • Vzreditelj mora zagotavljati ustrezno skrb in podporo psici pred paritvijo ter med brejostjo.

 3. Podpora psici pri kotitvi in po njej:
  • Pomembna je podpora psici med kotitvijo in skrb za dobrobit mladičkov ter matere po porodu (glej poglavje zgoraj).

 4. Veterinarska oskrba:
  • Čipiranje, razgliščevanje in cepljenje mladičkov sta del skrbi, ki ju mora nuditi vzreditelj.

 5. Priprava dokumentacije in primerna socializacija:
  • Vzreditelj mora pripraviti ustrezno dokumentacijo ter poskrbeti za primerno socializacijo mladičkov.

Če je vaš vzreditelj izpolnil vse zgoraj navedene naloge, ste verjetno v stiku z odgovornim in kvalitetnim vzrediteljem.

PRVI OPOZORILNI ZNAKI, DA GRE ZA NEODGOVORNO VZREJO ALI »ŠTEPARIJO«:

 1. Množična vzreja:
  • Vzreditelj ima hkrati več legel psov.
  • Vzreditelj vzreja veliko različnih pasem.

 2. Prirejanje fotografij in omejen dostop do legla:
  • Dobivate samo lepe nastavljene slikice kužka, redko pa dobite sliko v kateri bi se jasno in dobro videlo v kakšnem okolju mladiček odrašča .
  • Vzreditelj vam ne dovoli vstopa v njegov dom in obiska mladičkov pred prevzemom.

 3. Prekomerna paritev:
  • Vzreditelj psičko pari vsako gonitev, tako ima psička lahko leglo vsako leto ali pa tudi 2x letno (to je za psičko izjemno izčrpajoče)

 4. Pomanjkljiva dokumentacija:
  • Naročeno vam je, da psa čipirate sami (za to mora po zakonu urediti že vzreditelj).
  • Vzreditelj vam ne pokaže dokumentacije od vzrejnih psov (pazite vzreditelj lahko pokaže tudi ponarejeno dokumentacijo ali dokumentacijo drugega psa).

 5. Prezgodnja oddaja mladička:
  • Vzreditelj vam je psa pripravljen oddati, čeprav ta še ni star 8 tednov (bodite pozorni, nekateri vzreditelji tudi lažejo o starosti psa).

 6. Pomanjkljiva socializacija:
  • Vzreditelj psičkov ne socializira dobro, jih ne navaja na ovratnico in povodec in psički imajo malo do nič stika z drugimi živalmi in ljudmi.

 7. Pomanjkljivo zanimanje za nov dom:
  • Vzreditelj vas ne vpraša kako boste skrbeli za psa, kje bo pes živel in zakaj kupujete psa.

Ti znaki nakazujejo možno neodgovorno ravnanje vzreditelja in so pomembni pri prepoznavanju etične in kvalitetne vzreje mladičkov.

PRIMERI VPRAŠANJ, KI JIH LAHKO POSTAVITE VZREDITELJU:

 • Kakšno pasmo in linijo vzrejate? Kateri so cilji vaše vzreje?
 • Kaj pričakujete od novega lastnika?
 • Katere so potencialne prednosti in slabosti pasme glede zdravja, značaja in vedenja?
 • Kako bi opisali starša mladičkov glede zdravja, videza in značaja?
 • Ali ste pri starših mladičev naleteli na kakršnekoli izzive v obdobju odraščanja?
 • Kako izbirate, kateri mladiček gre v kateri dom?
 • Kako določite ceno mladička in kaj vse je vključeno v to ceno?
 • Ste dosegljivi v primeru, da imamo kakršnekoli težave ali vprašanja glede mladička?

Ta vprašanja vam lahko pomagajo pridobiti pomembne informacije o vzreditelju in mladičkih ter zagotoviti, da je odločitev o nakupu psa dobro premišljena.

Je lahko tudi nerodovniša vzreja odgovorna vzreja?

Tudi nerodovniški psi so lahko odgovorno vzrejeni. Vse zgoraj navedene kriterije in lastnosti bi moral izpolnjevati tudi odgovoren vzreditelj nerodovniškega legla mešančkov. Ta lahko nastane namensko ali pa kot posledica »upsa«.
V primeru nerodovniške vzreje bodite še posebej pozorni od kakšnega vzreditelja vzemate psa. Najpogosteje »šteparji« vzrejajo »čistokrvne« pse brez rodovnika ali pa modne mešančke (npr. cockapoo, labradoodle…).

ZAKLJUČEK

Pogosto se ljudje zaljubijo v kužka od »šteparjev«, ko ga zagledajo na sliki, nato pa se prepričujejo, da so s tem nakupom »rešili« psa pred »šteparjem«.

Ko kupite psa iz neodgovorne vzreje, se zavedajte, da bo zaradi vašega nakupa izkoriščenih še več psičk, vključno z mamo vašega mladička. Dokler obstaja povpraševanje, bo tudi ponudba.

Če niste prepričani o kakovosti vzreje, s katere načrtujete nakup psa, se pred odločitvijo posvetujte s strokovnjaki. Pri nas v šoli organiziramo pred-posvojitvene sestanke, kjer vam lahko pomagamo izbrati primerno pasmo, najti odgovornega vzreditelja in vas pripravimo na prihod mladička v vaš dom.

Srečno in odgovorno pri izbiri novega družinskega člana.

Komentiraj prispevek