Skip to content Skip to footer

Razmislite dvakrat preden psu vržete palico

Palice velikokrat uporabljamo kot nadomestek igrače pri igri z našim psom. Zakaj jih tako radi uporabljamo? Najdeš jo praktično na vsakem vogalu in je ne rabiš nosit s seboj. Vseeno ti je tudi, če jo pes izgubi, ker bosta zlahka našla novo.

Tudi sama sem palice veliko let uporabljala namesto igrače. Vendar se to za mojo psičko ni najboljše izšlo. Zakaj? To bom pojasnila v nadaljevanju.

Razlogov je več.

1. Palica se lahko psu med igro zapiči v telo

Medtem, ko pes lovi palico ali pa teče z njo, obstaja možnost, da se palica zapiči v psa. Najpogosteje se palica zapiči v gobec, glavo, žrelo in prsa. Odstranjevanje palice velikokrat zahteva veterinarski poseg ali celo več posegov v primeru, da je poškodba resna. Ravno sledeče se je zgodilo sestrini psički Jam, ki je palice več let lovila brez hujših posledic, vse do nekega poletnega dne, ko se ji je palica zapičila v žrelo 🙁

Jam med operacijo.


Ker je bilo iskanje ostankov palice v žrelu precej zahtevno je morala Jam po nesreči prestati kar tri posege, preden je popolnoma okrevala. Danes raje nosi storžke in žogice.

2. V kolikor pes palico pogoltne mu lahko povzroči težave v prebavnem traktu

Nekateri psi palice žvečijo in delčke celo pojejo. To lahko močno razdraži črevesje ali v hujšem primeru celo predre grlo in prebavila.

3. Pes si lahko z lovljenjem palic poškoduje zobe

Nekateri psi se za palico res intenzivno zapodijo. Ko jo pobirajo s tal niso prav nič pozorni na kakšni podlagi se palica nahaja. Tako lahko z zobmi med pobiranjem trčijo v kamenček in druge trde podlage. Veliko psov si lahko na ta način zlomi ali celo izbije kakšen zob.

Zi po operaciji zlomljenih zob zaradi metanja palice.

3. Poškodbe sklepov zaradi ponavljajočih se aktivnosti  

Tako kot pri človeku, lahko tudi pri psih, zaradi ponavljajočih se gibov in prekomerne obremenitve pride do raznih poškodb sklepov. Če je lovljenje žog in palic pogosta ali celo vsakodnevna aktivnost, ki jo preživljate z vašim kosmatinčkom, obstaja velika verjetnost, da bo na dolgi rok le ta pustila kronične posledice. V mladosti, te posledice še ne bodo razvidne, lahko pa postanejo zelo velik problem v njegovi odrasli dobi ali starosti.

Več o tem si lahko preberete na Dogs4motion.

4. Razvijanje neželenega vedenja

Dodaten minus uporabe palice, kot igrače je potencialno izsiljevanje za igro na vsakem vogalu. Moja Zi se je skozi mladost naučila, da v kolikor neznancu na poti prinese palčko ji bo ta oseba skoraj 100% palčko vrgla. Ker sama pred leti nisem prepoznala potencialnih težav v tem vedenju, se je to skozi čas razvilo v iskanje neznancev na sprehodu in s tem iskanja priložnosti za igro s palico. To vedenje je lahko za psa izjemo nagrajujoče in svetujem, da se mu v celoti izognete. Za odpravljanje tega je potrebna izjemna striktnost.


Kakšne so alternative?

Primer primerne igrače (velika in mehka igrača).
  • Uporaba varnih igrač (preferirano večjih, da jih pes lažje zagrabi).
  • Borbena igra z igračami.
  • Skrivanje igrače v visoki travi in iskanje le te.

Ne pozabi, da je potrebno psa pri vsaki igri primerno ogreti in ga po njej tudi ohladiti!

Komentiraj prispevek