Skip to content Skip to footer

Tvoje pes je inteligentnejši, kot si misliš!

Besedo »inteligenca« vse bolj pogosto uporabljamo v vsakdanjem pogovoru. Označuje nekoga, ki je bister, iznajdljiv, dovzeten. Dejstvo je, da se ljudje po svojih sposobnostih razlikujemo in zato tudi obstajajo raznovrstne inteligence.

Kaj pa pasja inteligenca?

Pasjo inteligenco bi lahko razdelili na več podkategorij. Poznamo naslednje:

1. PROSTORSKA INTELIGENCA

Prostorska inteligenca psom omogoča, da si zapomnijo, kje se nahajajo določeni predmeti.

Kako se kaže? Pes se spomni, kje se pustil svojo najljubšo igračo!

2. TELESNO-KINESTETIČNA INTELIGENCA

Telesno-kinestetična inteligenca psom omogoča, koordinacijo telesnih gibov.

Kako se kaže? Preskakovanje višinskih ovir, skok v daljavo, lovljenje ravnotežja, plezanje po lestvi …. Ta vrsta inteligence je posebej pomembna na tekmovanjih, kot je agility.

foto: Maja Rokavec
3. INTERPERSONALNA INTELIGENCA

Pes zna presoditi, kaj zmore in česa ne. S pomočjo te inteligence so psi sposobni medsebojnega komuniciranja.

Kako se kaže? Pes ocenjuje, ali bo skočil čez oviro; se zaveda, da ne more skočiti tako visoko, kot zahteva ovira. Kaže se tudi takrat, ko se psi ograjo med seboj in pes želi svojemu vodniku nakazati katero od svojih potreb.

4. JEZIKOVNA INTELIGENCA

Namesto pomena besede si pes za vsako besedo zapomni točno določeno ravnanje ali posledico. Psi ne razumejo samo besed, ampak tudi dobro vedo, kaj pomenijo posamezne geste in gibi ter govorica našega telesa.

Kako se kaže? Zapišite besedni zaklad in naredite pasji slovar vaših psov. Besed, ki jih razumejo, je verjetno mnogo več, kot ste sprva mislili…

(pridi, priden, domov, box, gor, greva, počakaj, išči, lačen, žogica, nehaj, noter, obrni se, počasi, pazi, stoj, vstani…….)

Kako pametni so psi?

Psi naj bi bili v povprečju enako pametni kot dveletni otroci.

Ena izmed najpametnejših psov, naj bi bila psička po imenu Chaser. Chaser je bila border collie z največjim testiranim spominom med vsemi nečloveškimi živalmi. Po imenu je lahko prepoznala in prinesla kar 1022 igrač!

Komentiraj prispevek