Skip to content Skip to footer

Kako psa naučiti zanesljivega odpoklica?

Vas sploh še kaj tako zelo živcira kot to, da vaš pes ne pride ko ga pokličete? Vam kuža vedno pobegne ali pa ste med tistimi ”srečneži” ko vas pri odpoklicu vsaj pogleda nato pa se vrne nazaj k svojim opravilom.

Imeti psa, ki ne pride na odpoklic ni samo nadležno vendar je lahko v določenih situacijah celo nevarno. Pomembno je, da psa, ki ne zna odpoklica v okoljih kjer mu ne moremo zaupati sploh ne spuščamo iz povodca.

ZAKAJ PES NE PRIDE KO GA POKLIČEMO?

Najprej naj nekaj besed namenimo zakaj pes ne pride ko ga pokličemo. Za tem, da se ne odziva na odpoklic se lahko skriva več razlogov.

Odpoklic nagrajujemo premalo ali pa ga sploh ne

Odpoklic je za psa težka naloga, saj se mora odpovedati vsem zanimivim stvarem v okolju, kot so vonjave, druge živali ali celo kakšen kos hrane, ki bi lahko ležal na tleh, le za to da pride k nam. Tako mu moramo mi oziroma odpoklic pomeniti veliko več. 

Le pohvala ali trepljanje za večino kužkov ne bo dovolj. Za nagrado uporabimo visoko vredno nagrado kot so hrenovke ali pa igrača, če se pes raje igra. S tem naredimo odpoklic bolj zabaven in več vreden.

Pes povezuje odpoklic s kaznijo

Za to , da pes poveže odpoklic s kaznijo ni nujno, da se nad njim fizično znesemo. Krivo je lahko tudi to, da ga kregamo ker nas ni ubogal (v resnici nismo zvadili odpoklica dovolj dobro). Če pa se še jezimo nad njim ker ne pride dovolj hitro do nas, pa lahko situacijo samo še poslabšujemo. Psa lahko namreč nagradimo ali kaznujemo samo za zadnje narejeno vedenje. Ko se pes vrne k nam ga tako nagradimo oziroma kaznujemo za prihod in ne za to, ker ni ubogal.

Kazen za psa je lahko tudi to, da mu pri odpoklicu vedno odvzamemo zabavo (ga odpokličemo od igre in ga pripnemo, mu vzamemo igračo,..). Potrudimo se, da ga po odpoklicu spustimo nazaj v igro s psom ali pa mu še enkrat ponudimo igračko. Tako odpoklica ne bo povezoval z nečim, ki mu kvari nekaj zabavnega.

Od psa prehitro pričakujemo preveč 

Kot smo omenili je odpoklic za psa težka naloga. Najprej ga moramo zvaditi v mirnem okolju nato pa postopoma dodajati težavnost in vajo izvajati v bolj motečem okolju. Če psa ne navajamo postopno na moteče dejavnike in od njega pričakujemo odpoklic npr. od drugega psa, med tem ko smo vadili le doma za ograjo, bo najverjetneje ta naloga pretežka zanj.

Odpoklic zahtevamo prevečkrat

Vas kar naprej nekdo pokliče po imenu? In ko vas že ta petič pokliče, vam postane vseeno in to osebo enostavno ignorirate? No nekako tako je tudi pri psih. Prevelika uporaba odpoklica lahko povzroči, da vas bo pes enostavno ignoriral.

KAKO PSA NAUČITI ODPOKLICA

Sedaj ko smo obdelali najpogostejše razloge zakaj naš kuža ne pride ko ga pokličemo, pa si preberimo kako ga naučiti, da bo takoj pritekel k nam.

Izberite si (novo) besedo

V kolikor imate mladička, ki ga še niste učili odpoklica si izberite besedo, ki jo boste uporabljali za odpoklic. Če ste psa že učili odpoklic in na besedo, ki ste si jo izbrali ne pride si izberite NOVO besedo, saj je trenutna neuporabna (pes se ne odzove na njo). Izberite si besedo, ki je ne uporabljate pogosto. Pri izbiri komande za odpoklic vam odsvetujemo uporabo imena vašega psa. Za lažjo odločitev si lahko izberete eno od teh: pridi, grema, sem, here,… lahko si izberete katerokoli besedo, važno je, da si jo boste vi in vaša družina zapomnili in uporabljali.

Ustvarite povezavo med odpoklicem in visoko vredno nagrado

Kot smo omenili moramo pri odpoklicu uporabljati višje vredno nagrado. Briketi ali tudi celo priboljški so velikokrat prenizke vrednosti za odpoklic. Lahko ”delujejo” v okolju brez motenj, ko pa preidemo v moteče okolje pa hitro postanejo ne vredni. Za odpoklic tako uporabite nekaj res dobrega kot so salame, hrenovke, posušena pljuča ali pa igrača če se pes raje igra. Hrano in igračo lahko tudi združimo če psu tako odgovarja.

Postopek učenja odpoklica:

 1. Izrečemo pasje ime (da dobimo njegovo pozornost) nato besedo za odpoklic. Psa zvabimo, da pride do nas in ga nato nagradimo in zelo pohvalimo.
 2. Psa nad odpoklicem navdušimo še bolj če tečemo stran od njega ko ga pokličemo. V njem se zbudi nagon po lovljenju in tako nas z veseljem ”ulovi”.
 3. Med tekom lahko tudi malo pocvilimo, kar naredi ”lov” še bolj zabaven.
 4. Nagradimo ko je pes zraven nas.
 5. Nekajkrat ponovimo, nato pa naredimo pavzo. 

Pri učenju katerekoli vaje moramo biti pozorni, da omogočimo psu dovolj pavze oziroma počitka. Če bomo psa preveč obremenjevali se mu lahko določena vaja zameri. Ne pozabite važna je kvaliteta in ne kvantiteta. Bolje 1 dober odpoklic kot 10 slabih.

Zadržan odpoklic:

Za še boljšo utrditev odpoklica, priporočamo v začetnih fazah učenja izvajanje zadržanega odpoklica, ki ga izvajamo tako:
1. pomočnik nam psa pridrži na povodcu
2. pokažemo psu, da imamo hrano
3. stečemo par korakov stran in ga pokličemo,
4. pomočnik počasi popušča povodec tako, da kužka malo zadržuje nazaj, nato pa spusti, da kuža priteče do nas
5. to ‘’vlečenje’’ do nas, psa še bolj navduši, da pride do nas z več motivacije

ZVADITE ODPOKLIC V MIRNEM OKOLJU

V kolikor psa zunanje okolje zelo zanima ali pa ga zmoti vsaka malenkost, lahko odpoklic najprej vadite v stanovanju. Trudimo se, da je pes čim bolj uspešen pri nalogi, ki mu jo damo, zato mu za začetek ne smemo oteževati okolja.

 1. Za začetek naj bo pes v isti sobi kot smo mi. Pokličemo ga in počakamo, da se odzove. Ko pride do nas ga nagradimo. 
 2. Vadimo tako, da je pes v drugi sobi kot mi. 
 3. Vajo ponavljamo dokler nismo pripravljeni staviti 100€, da bo naš kuža prišel ko ga pokličemo.

PREMAKNEMO SE V ZUNANJE OKOLJE

Zunanje okolje je za psa veliko bolj zanimivo in moteče, zato za začetek vadimo kar pred hišo če imamo možnost. Če te možnosti ni lahko odpoklic vadimo na osamljenem travniku ali parkirišču. 

Ko smo pripravljeni staviti 100€, da bo naš kuža prišel ko ga pokličemo lahko okolje otežimo. 

Pri odpoklicu v zunanjem okolju priporočamo uporabo slednega povodca (10m) tako, da imamo psa še vedno pod nadzorom če pride do kakšne nepredvidljive situacije. V kolikor vidimo, da je situacija pretežka za psa in ne bo prišel na odpoklic, si pomagamo s povodcem ali pa ga pokličemo le po imenu. 

POMEMBNO

 • Ne ponavljajte besede.
 • Nagrade za odpoklic ne uporabljajte drugje.
 • Psu ne pokažite nagrade(igračo skrjte pod majico ali za hrbet). Pes mora priti k vam in ne po hrano/igračo.
 • Uporabljajte več vredno nagrado.
 • Vadite postopno.
 • Uporabljajte daljši povodec za varnost psa.

S pametnim pristopom učenja odpoklica, vztrajnostjo in pozitivno motivacijo lahko dosežemo odlične rezultate. Pomembno je, da smo dosledni in potrpežljivi. Za izredne situacije pa lahko psa naučimo tudi SOS odpoklica (na piščalko), več o tem pa naslednjič.

Komentiraj prispevek